Pàgina d'inici » Dietari » Fóra un bon senyal

Fóra un bon senyal

Demà comença el nou curs escolar i comença també, al vespre, l’Exposició Xammar al Palau Robert de Barcelona. I segurament té raó Carles Cabrera en afirmar que, quan les classes començaven a primers d’octubre, els nois sortien més ben preparats i que el problema d’ara és l’ESO i, sobretot, la lletra menuda que comporta. Tantes actituds, tants valors i tantes normes. I tantes competències, i com més bàsiques millor. És l’estudi el que compta, el que hauria de comptar. I l’esforç i la disciplina i el rigor. I també el respecte i l’obediència que tant es troben a faltar. Fer estimar l’estudi. I les formes. Seduir, commoure, convèncer, ja ho he dit altres vegades. Potser el boom actual d’això dels “tallers” d’escriptura és una mostra i una conseqüència d’aquestes mancances que dic. Lectura i escriptura a l’escola. Imitació dels models, aquest és el “taller”. No hi havia “tallers” d’aquesta mena abans de l’ESO. El taller era per als aprenents de fuster, per exemple, i van ser una gran cosa, no dic pas que no. Tampoc no n’hi havia quan el curs començava a l’octubre. Llegíem i ens feien fer els corresponents dictats i redaccions. I acabàvem, si més no, no fent faltes d’ortografia ni de puntuació (ens suspenien sense contemplacions si en fèiem). Era a l’escola on tot això s’aprenia. ¿I ara? Ara el que en general hi ha és el caos de la burocràcia i la paperassa inútils. I les opinions de la pantomima en què tot s’ha anat convertint. I tants anys ja d’immersió i Eugeni Xammar (1888-1973), el periodista que ens va explicar el món -cosmopolita dels de veritat-, continua essent un gran desconegut a les aules del país. A diferència d’ell, prenem encara massa precaucions quan es tracta de les coses de Catalunya. Xammar que, quan des de Madrid arribava a Barcelona, mai no tenia la impressió d’haver canviat de ciutat ni de país, sinó de món. I que mai, mai, no havia llegit La Vanguardia Española. Aquesta Exposició del Palau Robert, que comissiona l’inquiet i savi Joan Safont, durarà fins al 31 de gener 2015. Em demano si aquest primer quadrimestre de curs hi haurà professors que hi portaran els seus alumnes. Primer a visitar-la, és clar, però després, ja a classe, que aquesta visita serveixi per llegir en veu ben alta encara que siguin tan sols fragments dels seus textos modèlics. Tant de bo que ho fessin. Fóra un bon senyal.

Anuncis

3 thoughts on “Fóra un bon senyal

  1. Com a home comarcal que sóc, una vegada més prendré el tren i m’arribaré a la capital per visitar l’exposició del gran Xammar. Un altre home comarcal, del Vallès, que va dignificar la professió de periodista i la nostra llengua. Una vegada més aquest comarcal, per segona vegada en un mes (la primera fou el dia 11) posarà els peus a la capital del país. El llibre publicat per Quaderns Crema titulat: “Periodisme” és una joia que cal divulgar. Salut i trempera (sóc comarcal, què voleu)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s