Pàgina d'inici » Dietari » Tenir oïda i no sentir-hi

Tenir oïda i no sentir-hi

L’epìleg de 14, Jean Echenoz: Les grans guerres, especialment les llunyanes en el temps, sovint queden reduïdes a xifres. No és senzill imaginar-se i sentir el dolor, la pudor o la por, o tot això alhora, que van patir enmig d’uns camps que podrien ser, o haver estat, els de qualsevol dels nostres pobles. Ahir com avui. La Literatura i l’Art ho fan possible, molt més i millor que qualsevol dels mitjans d’informació en ús. Detonacions i explosions d’obusos de tots els calibres, bales que xiulen, peten, sospiren o miolen segons la trajectòria, metralladores, granades i llançaflames, l’amenaça ve de tot arreu, de dalt, de baix (quan se sent l’enemic cavar sota la mateixa trinxera) i del davant. I l’aire empudegat pels cavalls descompostos, la putrefacció dels homes caiguts, la pudor de pixat i de merda i de suor, de brutícia i de vomitat, per no parlar dels efluvis de ranci, de florit i de vell, tot i que en principi el front és a l’aire lliure. I l’horror que tot això suposa. L’horror. Pelleringues terroses que vomiten de por i de fàstic damunt les seves mateixes cames i al voltant, amb les sabates enfonsades al fang fins als turmells. 14 em sembla un llibre del tot imprescindible. Fa cent anys, ara, que tot allò començà i semblava que res, que era qüestió de quatre dies. I després encara hi tornàrem. I avui. Coets i míssils, ordres que fan abatre avions de passatgers. Neteja ètnica i religiosa de cristians de l’Orient i no hi ha gairebé ningú que en digui a penes res. Degradació del gènere a què pertanyem. L’he acabat avui, aquest llibre que dic, dia 14. Esgarrifances grandioses. Aures habet, et non audiet. Tenir oïda, i no sentir-hi. Suavitat i bucolisme convivint amb la brutalitat més extrema. 123 pàgines. Diu Echenoz. I no n’aprenem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s