Pàgina d'inici » Dietari » La primera persona, aquesta és la qüestió

La primera persona, aquesta és la qüestió

El fet d’escriure deu ser el reflex d’una cosa que t’agrada molt, que és llegir. És del llegir que et ve l’escriure. Mai no arribes, però, a l’altura del model de cada moment malgrat que aquest sigui el procés. Llegeixes i, després, intentes escriure. I potser és que ser lector és ser ja un poc escriptor. D’altra banda, inevitablement, mentre escrius també llegeixes, et llegeixes. I t’agrades poc perquè una cosa és la que tens al cap, o et penses tenir-la-hi, i l’altra, ben diferent, és la que acaba al paper o a la pàgina de l’OpenOffice. No és pas que vulguis afegir un llibre a un altre llibre, no es tracta d’això, no es tracta de fer carrera en la literatura ni de pretendre de cap manera guanyar-t’hi la vida. Es tracta, si un cas, d’una cosa potser fins i tot més ambiciosa: apropiar-te del punt d’on et sembla que surten tots els llibres que t’han agradat i que, així, ja no et calgui escriure’n cap. I ara deixa el tu, sisplau, i adopta la primera persona. La primera persona, aquesta és la qüestió. D’acord, doncs. Un ésser turmentat per la maleïda ambició de fer cabre sempre tot un llibre en una sola pàgina, tota una pàgina en una sola frase i tota la frase en una sola paraula. Fins a trobar la consciència de mi mateix i la meva vida escrita. Aquest sóc jo. Aquest és Joseph Joubert (1754-1824). Feia temps ara que no sortia. No oblidéssim pas, però, els seu Carnets, els seus Pensaments tan ben editats a Proa (2009) i a càrrec de Rémy Tessoneau i amb traducció de Joan Casas. Qui no s’ha observat mai ell mateix segur que porta a dins una experiència que ignora.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s