Pàgina d'inici » Dietari » Gràcies, senyor Castellet

Gràcies, senyor Castellet

L’any 1977 Josep Pla encara vivia i era més aviat denostat i mal vist i gens llegit ni explicat en aquella Universitat curulla com a molt d’antifranquistes i de poca cosa més. Bé, sí, algun franquista encara hi corria. Com ara mateix, de fet. Però l’any 1977 fou l’any, entre d’altres coses, de Josep Pla o la Raó Narrativa, el llibre de Josep M. Castellet que guanyà aquell mateix any el premi Pla a la corresponent vetllada del Ritz. Era gairebé obligatori, en aquell temps, ser marxista i comunista si eres universitari. També Castellet n’exercia i el seu posat i la seva dicció de seductor feia que tot s’encomanés als joves d’aleshores. No el conexíem personalment, però això tampoc no era tan important. Pla no n’era de marxista, és clar. Ni materialista històric ni dialèctic. Res de tot això. El que vull dir és que em sembla que la Raó Narrativa de Castellet explicant l’obra de Pla, encara aleshores no del tot completa, contribuí definitivament a desfer malentesos i altres pitjors, ineducats i eixorcs i ressentits complexos. Pla començà a ser definitivament Pla a partir d’aquesta raó narrativa de Castellet. Ara ja no hi són cap dels dos i queda, com sempre, allò que han deixat escrit. L’any 77, a més, faltaven encara 20 anys per a la Ficció Autobiogràfica i Veritat Literària de Xavier Pla, que deixà ja del tot assentada la immensa figura de l’homenot empordanès. Temps i memòria. “El temps és un lladre, escriví en un moment d’excepcional indignació aquell bon home tan resignat i tranquil conegut per La Fontaine. És un lladre que produeix una angoixa lacerant, perquè, invisible, està dotat d’una impunitat completa. Viu instal·lat a la nostra mateixa vida, a casa mateix. Es troba en la nostra intimitat d’una manera més folgada que les persones que habitualment ens envolten. El temps viu en nosaltres i el paràsit és més gros que la seva víctima” (J.P. Humor, candor…, pàg, 8). Gràcies, senyor Castellet. Temps i memòria. I seducció. De Castellet i de Pla. De tots dos (Pla).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s