Pàgina d'inici » Dietari » Calisay, tot dat i beneït

Calisay, tot dat i beneït

De sobte, aquí, qui més qui menys s’omple la boca del nom Calisay, aquell licor d’herbes aromàtiques que sembla que prové d’un monestir de la Bohèmia i que, abans de passar a ser elaborat per la família Mollfulleda a Arenys de Mar a finals del XIX, passà també per Blanes. Calisay per amunt i Calisay per avall, tots aquests dies, arran de l’èxit indiscutible de la presentació de l’excel·lent i bellíssim llibre de Joan Celdran (amb la col·laboració d’Agustí Espriu i Raquel Lacuesta) sobre la història d’aquest destil·lat i del seu vincle amb la vila d’Arenys. Ara ja no se’n fa, de Calisay, si més no amb la fórmula tradicional. Ara em sembla que l’empresari Pedro Rovira l’elabora a Móra la Nova després que a mitjan anys 80 del segle XX passés també per les mans de Rumasa, però ara és ja tota una altra cosa, aquest licor. El fet és que aquí tots estem ben orgullosos d’aquell passat. Orgullosos, ufanosos i estarrofats. Calisay al mapa, se sent dir. Arenys al mapa. Bé, això és així i hi ha instal·lat aquest sentiment sobretot entre els vilatans de tota la vida. Jo recordo, però, que eren moltes les cases que al final de l’àpat dels diumenges, en arribar l’hora del cafè, la copa i el puro, si els oferies un Calisay, et deien que no, que on vas a parar amb un producte tan local, que ells eren més del Cointreau o del Chartreuse, molt més prestigiosos. O del conyac de tota la vida. I és que és de sempre que en aquest país nostre l’autoestima arriba que ja tot és dat i beneït. Quan era mort el combregaven. Aquesta tendència a valorar les coses nostres quan ja no hi són i ja no hi ha res a fer. Ara, del veritable Calisay, ja només n’hi ha d’estranquis, és a dir, n’hi ha tan sols en aquelles cases, o en aquelles botigues (que te’n fan pagar ben bé les ganes), que el dia que la destil·leria tancà portes els faltà temps per acudir-hi amb tot de camionetes i omplir-les a vessar de les caixes d’aquest licor Calisay que ja mai més no es comercialitzaria. El que hi ha ara és el llibre de Celdran. Cosa que em sembla molt bé i que és extraordinària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s