Pàgina d'inici » Dietari » Al fons del jardí

Al fons del jardí

Em fastigueja que amb la cosa dels llibres es facin sempre servir expressions grandiloqüents. L’amor pels llibres, l’odi pels llibres, el furor de llegir. A fe de Déu que no veig pas una foguera quan penso en els llibres, veig un noi o una noia asseguts al fons d’un jardí amb un llibre als genolls. Són allí, no hi són; els criden, és la família, l’oncle que acaba d’arribar, la tieta que se’n va: “Vine a acomiadar-te!”, “vine a saludar!”. I aleshores, ¿anar-hi o no anar-hi?, ¿el llibre o la família?, ¿les paraules o la tribu?, ¿escollir el vici (impune) o la virtut (recompensada)? Impunitat de la lectura, sí. Un privilegi de clandestinitat que permetia realitzar les operacions amb tota la tranquil·litat del món. L’oncle era allí, la família reunida al voltant de la taula, es parla de la situació, i el noi o la noia que era al fons del jardí fa veure que escolta. Ho fa veure, però el que té és el seu silenci, els seus afers personals, la mesquinesa del farmacéutic Homais, per exemple, tot enmig del dringueig de les ampolles, dels tovallons, de les veus, de les rialles. D’alguna manera han obeït l’ordre, però ja es veu que continuen pensant en altres coses. ¿No es llegeix a taula? Tant és, perquè el llibre continuen llegint-lo interiorment; un poc més de paciència, i de seguida tornaran a la cambra i al silenci de la llum rere les persianes. I és aquest tot l’admirable començament de la Recherche, el paradís de Combray i les fantàstiques tardes de lectura a l’ombra del castanyer. I ressonen les hores al campanar de Méséglise i el narrador ja no les sent. Alguna cosa que havia passat no havia passat per a mi. Aquest vici encara impune. Michel Crépu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s