Pàgina d'inici » Dietari » ¿L’Atlàntida?

¿L’Atlàntida?

A punt de salpar de Kusadasi. M’agrada molt venir-hi. Placidesa i solitud i cansat ja de veure cada dia les mateixes cares als mateixos indrets. La veritat és que faig molt poca cosa, a penes tinc cap feina amb els hostes que tinc a càrrec. Per tant, la cosa fins ara es resumeix a dormir, menjar, llegir, escriure una mica, banyar-me també una mica i mirar de caminar cada dia tres quarts com a mínim. I també, és clar, un poc d’immersió a l’anglès. Sonen els tres tocs de clàxon que anuncien la sortida del Nieuw Amsterdam. Deixem Turquia. No sé fins quan. Vés a saber si per sempre.

Després, la nit és clara i plàcida, a penes un ventet tebi, agradable. Lluna en quart creixent, o minvant, no ho sé, però em sembla que és creixent. Fa bonic la seva contemplació des d’aquí la coberta del Sea View Bar. El cambrer Arnel m’acaba de fer saber que a Santorini hi haurà tres baluernes ancorades. Horror!

Una de les gosadies de Flaubert diu que les persones civilitzades no tenen tanta necessitat de moviment físic com pretenen els metges. Si practiques la teva vocació, estaràs bé de salut, diu el normand. Bé, encara no sé quina és la meva vocació i, per tant, no sé si la practico o no la practico. Sempre he tingut la sensació d’anar tirant. Ara: d’exercici físic, no en faig. Ja en vaig fer prou en el passat. Potser massa i tot. I així ara tinc els genolls que tinc. I els peus! Quin desastre!! Tan sols 30 o 40 dies l’any faig un poc d’exercici. El temps que duren els creuers. Nedo una mica i camino 3 quarts d’hora cada dia. Tret d’això, res més. Vocació, diu Flaubert. Tant de bo. I després hi ha la cosa dels diners, que no en tinc, mai no n’he sabut tenir i ja tampoc no tinc esperança d’arribar-ne a tenir. I com que això és així, em defenso dient que més m’estimo viure de manera austera, solitària i, si es vol, trista, que no pas haver de pensar en els diners. La meva producció és invertir en l’ànima dels adolescents. Tinc un sou per aquesta feina, i prou. I és d’aquest sou que procuro viure. I renuncio a tota la resta mentre em deixin tranquil, és a dir, mentre pugui conservar la meva llibertat d’esperit.

I pel que ha a l’hel·lenisme, no és que tan sols quedi la lletra impresa de l’obra dels qui l’altre dia esmentava. És ben clar que tenim l’herència de l’hel·lenisme al diccionari. Tantes i tantes paraules d’ús aproximadament quotidià l’etimologia de les quals cal cercar al grec antic, que ja gairebé no s’estudia a les escoles i així ens va. Però, ¿qui ho sap avui, això? I si se sap, ¿quina importància s’hi dóna?

Veig com clareja, veig com ens acostem a la caldera de Santorini, veig ja de lluny la blancor de les cases que pengen del cim i dels costers de l’antic volcà. Veig davant seu mateix la negror de la lava misteriosa acumulada fins a una altura de 80 metres i que avui és un illot deshabitat que es diu Néa Kaméni. Plató descrigué una civilització brillant i refinada que desaparegué de manera sobtada víctima de l’aigua i el foc. Sembla que la descripció correspondria al continent que havien format Creta i Santorini. Cataclismes, erupcions diverses. No està provat del tot i no es pot, per tant, assegurar. Però hi ha excavacions fetes que demostren que abans del cataclisme la mateixa civilització regnava tant a Santorini com a Creta. No ho poden assegurar, però és pensen que es tractà de l’Atlàntida.

Anuncis

2 thoughts on “¿L’Atlàntida?

  1. Però l’Atlàntida estava situada més enllà de les Torres d’Hèrcules (Canàries, Tartessos, Madeira…?). Qui ho sap… I com vostè diu, a qui li importa avui, això? Així ens va: amb un esperit de filferro i cossos musculats.

  2. La veritat és que aixó de Santorini els porta molta feina. La caldera és impressionant. No poden estar segurs del que passà. Els sembla, però, força indiscutible el vincle antic entre el conjunt de les 4 illes de Santorini i Creta. En fi, interessant. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s