Arts

Que diguin el que vulguin. Deixeu-los dir. Al final qui perd és qui busca el suport de la difamació i de les males arts.

I, parlant d’arts, nova edició bilingüe -llatí, català- de l’Ars Amandi (Art amatòria). Publi Ovidi Nasó. Aquesta vegada a càrrec de l’editorial Adesiara i amb traducció de Jaume Juan, que ha traduït el títol com a Art d’enamorar. El català hi apareix, naturalment, més actual que a l’edició de la Bernat Metge, a càrrec de Jordi Pérez Durà, que ja té una colla d’anys al damunt. Les coses han canviat des dels temps que Ovidi compongué el llibre. Aquell fou un temps en què les dones eren vistes en funció i al servei de la satisfacció del desig, de la procreació i de l’administració quotidiana de la casa. Res a veure, doncs, amb l’amor-passió que s’imposà més tard en la nostra tradició. Tot i així, el llibre és un gaudi total. Petites mostres: “que cap pèl no se’t dreci pels forats del nas; que de la boca pudenta no et surti un alè fètid, i que el tuf del mascle, pare del ramat, no molesti l’olfacte. Tota la resta, deixa que ho facin les noies lascives, o bé l’home que cerca anòmalament l’amor d’un home. I no et desesperis si al principi reps una carta de mal averany, que potser et demani que cessis de perseguir-la. El que ella demana, tem d’obtenir-ho; desitja allò que no demana, que insisteixis. Persevera i aviat veuràs complert el teu desig”. I aquesta. “ callaran els ocells a la primavera, les cigales a l’estiu, abans que una dona tendrament sol·licitada es resisteixi a un jove. Fins aquella que podries creure que no vol, voldrà. Tant com és agradable a l’home l’amor furtiu, ho és també a la dona; però l’home no sap dissimular i la dona amaga millor els desigs”.

“I torno a coses més properes. Tot el qui serà assenyat en els seus amors triomfarà i obtindrà el que demana al meu Art…” Els homes han de plaure per llur simple elegància –munditie placeant-,…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s