Pàgina d'inici » Dietari » Que no arribi a ministra!

Que no arribi a ministra!

Llegeixo una entrevista a Dolors Reig, psicòloga i experta en innovació social. Reconec la meva prevenció davant la proliferació d’aquests tipus d’oficis. Devem ser una societat força malalta si hi ha tantes persones que exerceixen aquesta professió i ens pensem que ens fan tanta falta. Alguna cosa ha fallat, alguna cosa hem perdut pel camí. Reig afirma que excloure l’educació digital de les escoles és perdre l’oportunitat de traslladar valors i principis ètics i de formar competències en un àmbit que serà molt important en les vides d’aquests nois i noies d’ara. Bé. La veritat és, però, que ningú no ha parlat d’excloure aquest tipus de formació. I la veritat és que ella tampoc en cap moment no parla del saber ni dels coneixements. Parla tan sols, amb aquest llenguatge estrambòtic típic del relativisme, de competències i de valors i de principis ètics. És a dir, cap cosa concreta. Fer volar coloms. Reig afegeix també que amb Internet són possibles moltes coses que abans eren utopies. Gràcies, però ja ho sabíem i ningú no ho nega i ja ens en servim. Que no arribi a ministra, aquesta senyora, sisplau. Perquè la xarxa no pot ocupar el centre de les nostres vides ni ser el centre de les vides d’aquests adolescents d’avui. El resultat és nefast. He fet de tribunal, aquesta setmana passada, d’exposicions orals de Treballs de Síntesi. ¿I saben què? Doncs que tots, tots, saben fer i elaborar un power-point, és a dir, que tenen aquesta competència, amb ple de faltes, és clar, no cal dir-ho. Aquest drama de l’ortografia. Però el que encara és més greu és que gairebé no saben fer res més. Sobretot no saben parlar ni explicar-se. Balbucegen, incapaços d’elaborar i estructurar dues frases seguides amb lògica i sentit. Ningú no parla de bandejar la informàtica ni cap dels nous ginys de la tecnologia, però crec encara que la transmissió del saber i del coneixement, a la primera formació i a la segona i fins i tot a la universitària quan es tracta d’Humanitats, s’ha de fer a través de la paraula parlada. La transmissió oral, tan desacreditada avui enmig del brogit existencial. I la imitació dels mestres, si és que encara n’hi ha i els admetem. Perquè si no, més val plegar, deixar-ho córrer i no parlar-ne més, senyora Reig.

Mentrestant, i a més a més, si al final de la darrera classe abans de la Setmana Santa t’acomiades amb un “Bona Pasqua”, resulta que no t’entenen ni saben el que dius.

Anuncis

One thought on “Que no arribi a ministra!

  1. Hi ha un nou llenguatge, el digital. És el que entenen els més joves perquè per a ells la vida sona a toc de clic; el brogit que fa aquesta andròmina que nomenem ratolí. És el que amb curiositat i paciència hem aprés els que som joves d’una altra manera. No veig incompatible aquesta nova forma de comunicar-se amb la que teníem d’antuvi. Pensar sempre que el coneixem o hem viscut és millor que el que hi ha ara, és patir d’aquella nostàlgia que impedeix mirar al futur amb coratge. Els canvis no s’adapten a nosaltres, som nosaltres els que hem de fer-ho amb ells. Aquesta nova era és més creativa, participativa. Pair tanta informació és feixuc però no impossible. Tecnologia i humanitats poden anar de la mà, sempre que es trobi aquell punt de connexió per fer entendre que tan important és una com l’altra. Crec que l’Administració, mestres, pares, etc. en definitiva, els que conformem la societat en general, tenim un desafiament més gran encara i és que no sorgeixi una nova forma d’analfabetisme: el digital. Els grups d’exclusió social ara són els que encara no tenen accés a aquest nou món; que és el present, que és el futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s